Assalamualaikum w.b.t
Tadi lunch, aku masak sayur bayam. Tumis air je.. Semalam akak aku beli seikat bayam merah.. So, tumis air je la kan.. Senang n simple jew.. Ini pun kali pertama aku masak.. Sebelum-sebelum ni mana pernah masak pakai sayur bayam.. Aku tak pernah makan pun..hehe.. Jadinya, try n error je la kan.. Masak macam nak buat tumis air sayur-sayur lain jugak.. Pepandai la modified jugekss.. T___________T
Bahan-bahan :
Bayam merah (4 org makan)
Bawang merah - 2 ulas (ditumbuk kasar)*
Bawang putih - 3 ulas (dihiris)*
Cili padi - 3 biji (ditumbuk kasar)*
Ikan bilis - segenggam (ditumbuk kasar)*
Air
Garam perasa secukupnya
Cara masak :
Mula-mula, potong batang bayam yg keras tu n daunnya, bersihkan dan toskan. Panaskan periuk dan letak sedikit minyak masak. Minyak dah panas, tumis bahan-bahan bertanda sampai garing/naik bau. Pastu masukkan air sebanyak separuh periuk (tak perlu terlalu banyak air, agak2 sendiri la ya!). Biarkan sehingga mendidih dan perasakan dengan garam ++ secukupnya (garam tak perlu banyak sebab ikan bilis dah masin). Dah mendidih, masukkan sayur bayam dan reneh sampai dah agak2 masak (tak perlu lama-lama masak bayam). Tutup api dan sedia untuk dihidang..
Ihsan@google |
Okeh.. Itu cara aku masak.. Mungkin anda-anda di luar sana lain pulak kan.. Ikut citarasa masing-masing.. Dah siap masak, hidang dengan nasi puteh panas2, ikan cencaru goreng + udang goreng n budu.. Memang superb!! Hancus diet aku sebab ada penambah selera --> B.U.D.U T______T
sekian.
"Dinner- KFC wif mereka"
No comments:
Post a Comment