13 June 2012

KEGEMARAN IBU

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni ku blaja masak ketam. 
First time masak tanpa bantuan sape2. 
Muahaha. 
Hampir sejam aku berperang kletang-kletung kat dapur sambil Aisyah dah golek2 sana sini. 
Sabor jela kan dik. 
Nak call tokmie pun tak sempat mtk resepi. 
Jadinya, main campak2 jela. 
Asal jadik, boleh telan, perut kenyang, i redah jela u o'lls.. :P

:: KETAM MASAK GULAI KUNING ::

Bahan-bahan:
Ketam
Kunyit hidup,bawang merah ,lengkuas,cili padi (dikisar sekali)
Serai
Santan
Asam gelugor,garam, gula

Cara masak:
1. Masukkan santan n bahan yg dah dikisar dlm periuk n kacau sebati.
2. Masukkan serai, asam gelugor,garam n gula.
3. Kacau lagi n pastikan santan tak jadi ketul2.
4. Dah menggelegak sikit,masukkan ketam.
5. Kacau sampai dah agak2 ketam tu masak.
6. Kalo rasa2 dah ok, off api dapur n sedia utk dihidang.

Simple je kan aku punye gaya masak.. 
Takde nak cerewet pun..
Bahan-bahan tu pun aku main agak je nak  letak byk mane.. 
Takde nak main ukur2,sukat2..
Campak aje secukup rasa.. 
30 minit, siap!

Tak sempat nak lap tepi2 tu..Ter'snap' pic dulu .. Adoii T____T
 My Mum's peveret.



Dinner tonight?
"Bubur lambuk n Roti John Daging"



1 comment:

Anonymous said...

org pertama komen ni..
wah,nmpak sedap je..nk try,nk try.. :)